Головна » 2013 » Жовтень » 4 » Чого варте "дуте" чемпіонство?
12:52
Чого варте "дуте" чемпіонство?
Сезон 2013 року на футбольній Переяславщині підходить до стадії завершення. Залишилось зіграти один тур та матчі кубку. Цей рік подарував як футболістам, так і вболівальникам, багато красивих перемог та шалених емоцій.
На перший погляд чемпіонат нашого району можна вважати одним з найпотужніших в області, адже маємо сильні амбіціозні команди, високу конкуренцію між ними. Та є такі події, які взагалі не припустимі для футболу в цілому і нам, уболівальникам, це принципово важливо.
 Трійка лідерів у вищій лізі виділилась ще з початку сезону і шанси на чемпіонство мали всі головні претенденти – "Костал", "Дем’янці", "Стейкагро". Гайшинська команда "Стейкагро" протягом двох останніх років дуже кардинально змінилась, команду під своє керівництво взяли нові спонсори, з’явився головний тренер. Керівництво одразу ж почало проводити селекційну роботу, суттєво оновився легіонерами склад команди, а з числа гайшинців за неї виступають зараз тільки троє футболістів. З початку минулого сезону у команди стояло надсерйозне завдання – здобуття титулу чемпіона. Спочатку гайшинці впевнено здобували залікові пункти, та потім неочікувано для всіх програли "Газді" та "Укрпромпостачу", та ще й зіграли внічию з "Нивою". У результаті стали другими після "Дем’янець", які зробили чемпіонський хет-трик, відірвавшись на 12 пунктів. Завдання невиконано. Проте керівництво було вкрай налаштоване забрати чемпіонський титул вже наступного року. У міжсезоння команда ще поповнилась кваліфікованими гравцями, щотижневі тренування – все це тільки надавало зіграності та дисциплінованості. Тож іще до початку сезону всі прогнозували, що "Стейкагро" в цьому році не залишить жодних шансів конкурентам, тим паче, з таким командним складом.
Перші матчі вдавались успішними – тільки перемоги! Настав переломний момент, коли у сьомому турі "Дем’янці" безпощадно переграли "Стейкагро" – 3:0. Після першого кола гайшинці залишились третіми після "Костала" та "Дем’янець". У другому колі взяли впевнений реванш у дем’янчан 4:0, та згодом зіграли внічию з "Косталом" – 2:2, і таким чином пропустили дем’янчан на першу позицію. Та і "Дем’янці" втратили свою можливість закріпити за собою лідерство, зігравши внічию з "Косталом" – 3:3, і цьому гайшинці раділи найбільше – за чотири тури до завершення вони знову перші! 
Коли прийшла черга гри "Стейкагро" з "Солонцями" на виїзді, то матч перенесли. Офіційна версія – дощ і несприятливі погодні умови, поле в неналежному стані. Та якщо подивитись правді в очі, то грі завадив ніякий не дощ, а незібраність команди, через що поразка була неминучою. "Стейкагро" не зібрався, щоб виставити повноцінний склад на гру з "Солонцями", а в разі поразки або й нічиєї "Стейкагро" опускається на другу позицію. А віддавати чемпіонство одній і тій же команді "Дем’янцям" четвертий рік поспіль багато хто не хотів принципово. Тож керівництво команди "Солонці" пішло назустріч суперникам, домовившись про перенесення матчу на пізнішу дату. Причому, районна федерація про цю домовленість нічого не знала, не була в курсі «закулісних» футбольних справ. 
Усе це недвозначно видається схожим на договірний матч! І такі дії мають бути жорстко покарані. Згадайте тільки "Ювентус" у 2006 році – зняття титулу Чемпіона Італії, пониження в Серію Б, зняття очків та величезні штрафи на керівництво, тренерів команди. УЄФА заборонило виступати "Металісту" у Лізі Чемпіонів, за договірний матч з "Карпатами" у 2008 році. Такі речі у професійному спорті дуже дорого коштують командам, а районний чемпіонат, виходить, ігнорує чесну спортивну боротьбу, опускаючись до дворових методів суперництва. 
Проте представники інших команд, дізнавшись про це, миттю заявили у Федерацію. Зібравши збори і розглянувши це питання, почали голосувати, чи зарахувати перемогу "Солонцями", або ж переграти гру. Коли проголосували всі присутні, думки розділились – 4:4, і вирішальний голос віддають члену Федерації(який взагалі то є арбітром?!). Той у телефонній розмові голосує за те, щоб команди переграли матч. Чи може таке рішення федерації у сумнівному складі бути об'єктивним і справедливим? А може це все підставно? Може нібито справедливу думку вже до цього підкупили та замовили, якщо принципово серйозні питання так вирішуються? Так легко заплющують очі на договірні матчі? У тому то й справа, що аби ж наша шановна Федерація була незалежною, а так все тримається там на родинних та дружніх зв’язках. 
Якщо наша районна Федерація не може розглянути це питання, то можливо треба навіть простим вболівальникам звертатись до вищих керівництв, наприклад Київська обласна Федерація футболу(КОФФ), хоч у такому випадку на обох команд чекають неминучі наслідки – дискваліфікація, штрафи. 
А так матч із "Солонцями" було зіграно пізніше, в якому переміг "Стейкагро" 4:1. За один тур до завершення гайшинці випереджають на один пункт дем’янчан. 
Що ж, нарешті "Стейкагро" стане чемпіоном району і задововльнить свої амбіції. Ось тільки чи буде радісною і солодкою ця перемога, якщо спортивний принцип суперництва вже втратив свою сутність чесної і справедливої гри.  
Юрій ЛАГУТА
Категорія: Переяслав-Хмельницький район | Переглядів: 890 | Додав: Yahotynsport | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
4 1  
0
гайшин безпощадно програв 3:0,а дем'янці програвши 4:0 автор просто назвав реваншом,молодець...
доречі хто не знає,суддя може відминити гру,що він і зробив побачивши шо поле залите від дощу і дощ ще продовжувався!
А солонцям взагалі не було сенсу здавати гру,бо при поразці вони вилітають в першу лігу! так шо Юрій Лагута просто просто продажне ...!!!

3 1  
0
стаття тупо вся куплена дем'янцями!! фуфло!!!

2 Василь  
0
Красиво написано!!!! Зразу відчувається почерк "об'єктивного" жовтопресного писаки. Варто, мабуть, спочатку розібратися у правилах та положеннях футбольних справ, а вже потім виголошувати "яскраві лозунги".

1 Денис  
0
Дуже актуально і в Яготинському районі.

Ім`я *:
Email *:
Код *: